English Español Français Deutsch Italiano עברית Nederlands اللغة العربية 日本語 Türkçe 汉语/漢語 Ελληνικά Português Suomi Bokmål русский Svenska język Čeština Dansk română България íslenska 韓國語 Bosanski jezik Srpski jezik Hrvatski jezik Ukrainian Tagalog Lithuanian Macedonian Slovenian Hungarian kartuli Catalan Vietnamese Thai Estonian Hindi Maltese Slovenčina Latviešu valoda O'z Gjuha  
Főmenü
A backgammon játék
Backgammon weboldal ismertető
A backgammon története
Backgammon játékszabályok
Backgammon tippek
   
 

Backgammon játékszabályok

backgammon

A backgammon táblán 24 háromszög található váltakozó színekben, ezeket mezőknek (csúcsoknak vagy pontoknak) nevezik. A tábla négy negyedre (körzetre) van felosztva, ezeken egyenként 6 mező van. Mind neked, mind ellenfelednek van ú.n. belső (másképp saját vagy hazai), illetve külső táblátok, amiket egy kiemelkedő rész, a sorompó választ el egymástól. A kiütött korong a sorompóba kerül, innent pedig a következő dobásod után újra kell induljon az ellenfél belső táblájáról. Kiinduló helyzetnek nevezik azt a módot, ahogyan a korongokat elhelyezik a táblán a játék kezdetekor. Két korong kerül mindegyik játékos 24-ik mezejére, 5 a 13-ik mezőre, 3 a 8-ik mezőre és 5 a 6-ik mezőre. A játék és egyben a korongok haladási iránya: az ellenfeled belső táblájától a külső táblája, illetve a külső tábládtól a belső táblád felé.


A játék céljaA játék célja mindegyik játékos számára az, hogy a korongjait a belső táblájára vigye, azután pedig levegye őket a tábláról. A nyertes az a játékos, aki elsőnek veszi le a tábláról az összes korongját.

Díjmentes szoftver letöltés
Játssz online backgammont: versenyek 24/7 rendszerben, játszhatsz késszpénzért vagy szórakozásból. Ismerj meg játékosokat a világ minden tájáról – Click Here.


A játék kezdeteA játék kezdetekor mindkét játékos egy-egy kockát dob. Az a játékos lép először, aki a nagyobb pontszámot dobta, felhasználva a saját és az ellenfél kockáján kapott pontszámot is. Ha a két kockán egyforma pontszám jön ki, újból és újból dobnak egy-egy kockát, amíg külömböző pontszám jön ki. Az első lépés után a játékosok felváltva dobnak a saját kockáikkal.A korongok mozgatásaA korongokat mindig a haladási irányban kell léptetni a tábla körül a kockákon látható pontszámoknak megfelelően. A kockákon látható pontszámok más-más korongra vonatkoznak. Például ha a játékos 4-et és 6-ot dobott, akkor egy korongot a 4-ik nyitott mezőre, illetve egy további korongot a 6-ik nyitott mezőre léptethet, vagy pedig egyetlen korongot léptethet a tizedik nyitott mezőre, ez utóbbit csak akkor, ha a köztes 4-ik és 6-ik mező is nyitott. A sorompó nem számít mezőnek.


A korongokat a játékos a tábla körül mindig a külső táblája felől a belső, vagy hazai táblája felé kell mozgassa.


Egy korongot csak nyitott mezőre lehet léptetni, vagyis olyan mezőre, amit nem zárt le az ellenfél két vagy több korongja. Egy korong ráléphet olyan mezőre, amin az ellenfélnek csak egy korongja van. Ebben az esetben az ellenfél korongja kiütésre kerül és a sorompóba helyezik.


Az egyedül álló korongok védetlenségének elkerüléséért a játékos megpróbálhatja dobását mezők megszerzésére használni. A játékos akkor szerez meg egy mezőt (ellenőrzés alá von egy csúcsot a táblán, illetve falat épít) amikor két vagy több korongot léptet egy mezőre. Ettől kezdve a mező a “tulajdona” lesz, és ellenfele nem léptethet korongot arra a mezőre, illetve nem léphet át azon a mezőn, amikor csak egyetlen korongot akar léptetni a két kocka ősszegzett pontszáma szerint.


A játékos dobás után köteles mindkét pontszámot meglépni, amennyiben erre lehetősége van (vagy pedig mind a négyet, ha a két kocka pontszáma egyforma, másnéven dupla). Ha csak az egyik pontszám felhasználására van lehetősége, akkor azt meg kell tegye. Ha egyik vagy másik pontszámot felhasználhatja, de nem mind a kettőt, akkor a nagyobbikat kell meglépje. Amennyiben egyik pontszámot sem tudná felhasználni, akkor nem léphet. Dupla esetében ha nem tudja felhasználni mind a négy pontszámot, akkor a lehető legtöbbet kell felhasználnia.


A sorompó


A sorompó az a középső sáv, ami a belső és külső táblát elválasztja egymástól, és miután egy korong rákerül, mindaddig játékon kívül marad, amíg egy kockadobás segítségével vissza nem lehet vinni az ellenfél belső táblájára.


Elhagyni a sorompót

Egy korongod akkor hagyhatja el a sorompót, ha a következő dobásod eredményeként az egyik pontszám az ellenfél belső tábláján egy nyitott mezőnek felel meg, amin annak legfeljebb egy korongja van. Ha nem tudod elhelyezni a korongodat, mert mindkét kocka pontszáma olyan mezőnek felel meg, ami le van zárva, akkor ellenfeled a soros a dobásban. Ha az ellenfelednek a belső tábláján mind a hat mezeje le van zárva, akkor addig nem dobhatsz, amíg ki nem nyit egyet közülük. Ha egy vagy több korongod van a sorompóban, akkor mindegyikkel el kell hagynod a sorompót, mielőtt bármely más korongod léptethetnéd. Amint az összes korongod elhagyta a sorompót, a kockák bármelyik, még fel nem használt pontszámát használhatod arra, hogy az utóbb visszavitt korongot, vagy bármelyik másikat léptethessed.A korongok levételeA korongok levétele a játék utolsó szakasza, amikor a korongjaidat leveszed a belső tábládról, de ezt addig nem kezdheted el, amíg mind a 15 korongod oda nem gyűjtötted. Miután az összes korongod a belső tábládra került, leveheted őket a dobásaid pontszámainak megfelelően. A pontszámot teljes egészében fel kell használnod, tehát ha 5-öst dobsz és nincs korongod a 6-os vagy 5-ös mezőn, akkor levehetsz egy korongot a következő legnagyobb értékü mezőről, ahol még van korongod. Ha 5-öst dobsz, és nincs korongod az 5-ös mezőn, de van a 6-os mezőn, akkor az utóbbit az 1-es mezőre kell vinned. Addig nem vehetsz le korongot, amíg lehetőséged van más szabályos lépésre, ami hasznos lehet, mialatt az ellenfelednek legalább egy korongja van a sorompóban, vagy zárva tart egy mezőt a tábládon. Ha az ellenfeled kiüti egy korongodat a többi levétele közben, akkor azt ki kel hozzad a sorompóból, körbe kell vigyed a táblán amíg rákerül a belső tábládra, csak ezután folytathatod a korongjaid levételét. Az nyeri a játékot, aki elsőnek veszi le a tábláról mind a 15 korongját.
DuplázásA backgammont egy pontra vonatkozó megegyezéses tét alapján játsszák. Minden játék egy ponttal indul. A játék során az a játékos, aki úgy gondolja, hogy megfelelő előnyben van, felajánlhatja a tét duplázását. Ezt csak akkor teheti meg, amikor rákerül a sor, és még nem dobott a kockáival.A játékos, aki duplázási ajánlatot kapott, elutasíthatja azt, mely esetben elveszíti a játékot és kifizet egy pontot. Egyébként el kell fogadnia a duplázást és folytatnia kell a játékot az új, emelt téttel. A játékos, aki elfogadta a duplázást, a duplázó kocka tulajdonosává válik, és csak ő tehet újabb duplázási ajánlatot.


A további duplázások neve a játék során ráduplázás. Ha egy játékos elutasítja a ráduplázást, akkor ki kell fizetnie a ráduplázás előtti tétnek megfelelő pontokat. Egyébként a duplázó kocka a tulajdonába kerül és a játék az előbbi tét duplájáért folytatódik. Egy játékon belül a ráduplázások száma nem korlátozott.A Jacoby szabály


A gammonok és backgammonok egyetlen játéknak számítanak, ha a játék során egyik játékos sem ajánlott fel egyetlen duplázást sem. Ez a szabály felgyorsítja a játékot, kiküszöbölve azt a helyzetet, amikor egy játékos kerüli a duplázást, hogy gammonért játszhasson. A Jacoby szabályt elsősorban késszpénzes játékoknál használják.


A Crawford szabály


Ha egy n pontos meccsben játszol és az ellenfeled lehagyott, amennyiben n-1 pontot kap, akkor a Crawford szabály szerint a következő játék során nem használhatod a duplázó kockát.


A Holland szabály


Egy Crawford játékot követő játékban a vesztes csak azután duplázhat, hogy mindkét játékos kétszer dobott. Ez a nyertes számára értékesebbé teszi a játék feladását. A Holland szabályt ritkán használják.Recently written and posted Backgammon Articles:

Alapvető porkoláb triktrak
Duplázó kocka – ez van-e a kulcs 1102 triktrak. Soha nem fogadnak el egy dupláznak ha vagy túl távol hátsórész. A párja felé három és nyom 1 – 0 és az ellenződ dupláztál és elfogadtál, akkor should rádupláz a következő fordulatod….
írta playing-backgammon.com Hétfő, Január 14, 2008.


A legutóbbi hónapokban közölt cikkek:
Augusztus 2008Szeptember 2008Június 2008
Január 2008Február 2008December 2007
November 2007Szeptember 2007Október 2007
Augusztus 2007Július 2007Június 2007
Május 2007április 2007Március 2007
Február 2007Január 2007December 2006
Szeptember 2006Augusztus 2006Július 2006
Június 2006Május 2006április 2006
Március 2006Február 2006Január 2006


Can you Read This?
Skip to toolbar