English Español Français Deutsch Italiano עברית Nederlands اللغة العربية 日本語 Türkçe 汉语/漢語 Ελληνικά Português Suomi Bokmål русский Svenska język Čeština Dansk română България íslenska 韓國語 Bosanski jezik Srpski jezik Hrvatski jezik Ukrainian Tagalog Lithuanian Macedonian Slovenian Hungarian kartuli Catalan Vietnamese Thai Estonian Hindi Maltese Slovenčina Latviešu valoda O'z Gjuha  
Főmenü
A backgammon játék
Backgammon weboldal ismertető
A backgammon története
Backgammon játékszabályok
Backgammon tippek
   
 

Backgammon ismertető triktrak

írta Vicor Tram
Csütörtök, Augusztus 28, 2008

A backgammon (más néven: triktrak, puffjáték, ostábla, távla) célja, hogy minél előbb kivigyük az összes saját követ (amik embereket reprezentálnak) a tábláról. A tábla 4 részre van osztva, mindegyik 6 darab háromszög alakú mezőből. A játék elején a kövek előre meghatározott módon vannak elhelyezve, és cél, hogy a saját embereinket az ellenfél kezdő negyedébe helyezzük. Ha az összes emberünk az ellenfél kezdő negyedébe került, akkor elkezdhetjük levehetni őket a pályáról. Az nyer, akinek először sikerül levennie az összes követ.

Általános szabályok: A játékot az a játékos kezdi, aki nagyobbat dob egy-egy kockával. Ha ugyanakkora az összeg, akkor újra dobnak. A kezdőjátékos a saját maga által és az ellenfél által dobott összeget lépi le először. Ha egy játékos 6-3-at dobott a két kockával, azt többféleképpen lelépheti. Lehetőség van külön köveket mozgatni, egyikkel 6-ot léphet, a másikkal 3-at. Lehetséges egy bábuval egyszerre lépni 9-et, de csak abban az esetben, ha a 6-3 vagy a 3-6 lépés szabályos. Ha az egyik játékosnak legalább 2 bábuja van egy mezőn, abban az esetben az a mező az övé, és így a másik játékos nem léphet oda, még akkor sem, ha utána tovább menne.

Ha az egyik játékosnak csak egy bábuja van egy mezőn, és a másik játékos odalép, akkor kiejti az első játékos bábuját (ami eddig a mezőn volt), és az a játéktér közepére kerül. Ekkor a játékos, akinek van kiejtett bábuja, csak azzal mozoghat, ha tud. Abban az esetben, ha nem tud azzal mozogni, a másik játékos dobhat újra. A középső mezőről csak abban az esetben lehet kijönni, ha a saját kezdő negyedünkre tudunk lépni (ez a hozzánk távolabb eső negyed, ami az ellenfél cél negyede). Arra a mezőre kell kilépnünk középről ahányat dobtunk, ha az ellenfélnek ott nincs, vagy csak egy köve van. Ha valamelyik játékosnak hat egymást követő mezőn van legalább két köve, akkor a másik játékos ezeken nem tudja keresztülvinni a köveket. Ha mással tud lépni, akkor léphet mással, de ha nem tud lépni, akkor az ellenfele lép egészen addig, amíg nem lehetséges valamilyen lépés.

Ha egy játékos mindkét kockával ugyanakkorát dob, akkor négyszer lépheti le a dobott értéket. Ezt lehet egy bábuval, de akár néggyel is lelépni, természetesen a fenti szabályok szerint. Ha egy játékosnak lehetősége van lépésre, akkor kötelező lépnie. Ha csak az egyik kocka értékét lépheti le, akkor az esetben a nagyobbat kell lelépnie, aztán a kisebbet.

Ha az összes emberünk megérkezett a hozzánk közelebb eső negyedbe, akkor elkezdhetjük levenni a köveket a tábláról. Ez úgy történik, hogy ha a 4-es mezőn állunk, akkor 4-et dobva egy játékost levehetünk. Ha 6-ost dobunk, de a 6-os mezőnkön már nincs emberünk, akkor megengedett az 5-ös mezőn álló játékosunkat leszedni.Recently written and posted Backgammon Articles:

Backgammon stratégia 2
Néhány fontos tanácsot adnék a kezdők backgammon játékosoknak….
írta Kobbi Kun Csütörtök, Szeptember 18, 2008

Backgammon távla stratégia
A játékot érdemes több részre leosztani, és ha tanulásról van szó, érdemes egyszerre csak egy részre koncentrálni. Ilyenek lehetnek: a kezdő lépések, az esélyei annak, hogy az ellenfél bábuját eltalálod, vagy sem, annak, hogy elfoglalsz egy mezőt….
írta Robi Csütörtök, Szeptember 11, 2008

A cikk alap backgammon tanácsokat tartalmaz kezdőknek
A backgammon az egyik legrégebben létező játék a világon, melyet már az ősi Egyiptomban is játszottak, és legalább 5000 éves. A játék maga nem csak a szerencsén múlik, hanem a megfelelő stratégián, és a megfelelő lépéseken….
írta Jeri Grychek Csütörtök, Szeptember 04, 2008

Backgammon ismertető triktrak
A backgammon (más néven: triktrak, puffjáték, ostábla, távla) célja, hogy minél előbb kivigyük az összes saját követ (amik embereket reprezentálnak) a tábláról. A tábla 4 részre van osztva, mindegyik 6 darab háromszög alakú mezőből….
írta Vicor Tram Csütörtök, Augusztus 28, 2008

A legutóbbi hónapokban közölt cikkek:
Október 2008Szeptember 2008Augusztus 2008Június 2008
Január 2008Február 2008December 2007November 2007
Szeptember 2007Október 2007Augusztus 2007Július 2007
Június 2007Május 2007április 2007Március 2007
Február 2007Január 2007December 2006Szeptember 2006
Augusztus 2006Július 2006Június 2006Május 2006
április 2006Március 2006Február 2006Január 2006


Can you Read This?
Skip to toolbar