English Español Français Deutsch Italiano עברית Nederlands اللغة العربية 日本語 Türkçe 汉语/漢語 Ελληνικά Português Suomi Bokmål русский Svenska język Čeština Dansk română България íslenska 韓國語 Bosanski jezik Srpski jezik Hrvatski jezik Ukrainian Tagalog Lithuanian Macedonian Slovenian Hungarian kartuli Catalan Vietnamese Thai Estonian Hindi Maltese Slovenčina Latviešu valoda O'z Gjuha  
Menú principal
Jugant a Backgammon
Regles de Backgammon
   
 

Regles de Backgammon

backgammon
Un tauler de backgammon té 24 triangles en colors alternatius anomenats puntes. El tauler es divideix en 4 quadrants i cada quadrant té 6 puntes. Tu i el teu oponent teniu cadascú un tauler que fa de “casa” i els taulers exteriors que estan separats per una secció elevada anomenada “la barra”. Quan es toca una fitxa, es posa a la barra i només pot tornar a entrar al tauler interior de l’oponent en una jugada posterior. La manera en què les fitxes se situen inicialment s’anomena posició inicial. Dues fitxes estan a la punta 24 de cada jugador, cinc en cada punta 13, tres on cada punta 18 i finc a cada punta 6. La direcció del joc és des del tauler interior del teu oponent fins al seu tauler exterior fins al teu tauler exterior i finalment al teu tauler casa.



Objectiu del joc

L’objectiu del joc es que cada jugador porti les seves fitxes fins al seu tauler casa, i llavors portar-les fora del tauler. El primer jugador que aconsegueixi posar totes les fitxes fora del tauler és el guanyador.

Descarrega software de franc
Juga a Backgammon Online: torneigs 24/7, pots jugar per diners o diversió. Uneix-te a gent d’arreu del món – Fes clic aquí.


Començant el joc

Al principi del joc, ambdós jugadors tiren un dau normal. El jugador que tingui la tirada més alta mourà primer utilitzant el seu propi número i el de l’oponent per moure les seves fitxes. Si els dos daus tenen el mateix número, els jugadors tornaran a llençar els daus fins que siguin diferents. Després del primer moviment, els jugadors van alternant turns tirant el seus daus.

Movent les fitxes

Les fitxes sempre s’han de moure cap endavant a través del tauler, segons els números que digui el dau. Els números als dos daus constitueixen moviments separats. Per exemple, si un jugador obté 4 i 6, pot moure una fitxa quatre espais fins a un punt lliure i una altra sis espais més, o pot moure una sola fitxa un total de deu espais, però només si un dels punts entremig (sigui 4 ò 6 espais desde el punt d’inici) estiguin lliures. La barra no compta com a espai.

Les fitxes sempre es mouen a través del tauler desde el tauler exterior del jugador fins al tauler interior o casa.

Una fitxa només es pot moure cap a un espai lliure, un que no estigui ocupat per dues o més fitxes contràries. Una fitxa es pot moure a un punt si està ocupat per només una de les fitxes del contrari. En aquest cas, la fitxa contrària es considera “tocada” i es posa a la barra.

Per evitar deixar fitxes soles i vulnerables, un jugador pot triar d’utilitzar la seva tirada per fer una punta. Un jugador aconsegueix una punta (pren control d’un dels triangles del tauler) posicionant-hi dues o més fitxes. Llavors n’esdevé “propietari” d’aquesta punta, i el seu oponent no pot moure una fitxa a aquella punta ni tocar-la amb la combinació total del seu dau amb una fitxa.

Un jugador ha d’utilitzar els dos números d’una tirada si és legalment possible fer-ho (o els quatre números si és una doble). Quan només es pot jugar un dels números, el jugador ha de jugar-lo. O si es pot jugar un número però no els dos, s’ha de jugar amb el número més gran. Quan cap dels números poden ser utilitzats el jugador perd el seu torn. En cas de dobles, quan cap dels quatre números poden ser utilitzats, el jugador ha de jugar el màxim nombre possible de números.

La barra

La barra és la tira que separa els taulers interiors i exteriors i un cop una fitxa s’envia a la barra es mantindrà allà fins que pugui entrar al tauler interior del jugador contrari amb una tirada de dau.

Entrant desde la barra

Una fitxa pot entrar desde la barra si en la següent tirada un dels números correspon a un punt sense ocupar per dues o més fitxes contràries al tauler de l’oponent. Si no pots entrar perquè les dues puntes indicades pels daus estan cobertes, el torn passa al teu oponent. Si el teu oponent domina les 6 puntes del seu tauler no pots tirar ja que és impossible entrar fins que el teu oponent obri una de les puntes del seu tauler. Si un jugador té una o més fitxes a la barra les haurà de reinsertar abans de poder moure cap altra fitxa. Un cop totes les fitxes estiguin a dins de nou, els números no utilitzats del dau poden utilitzar-se per moure altres fitxes.

La sortida

La sortida és l’etapa final del joc, quan s’han de moure les fitxes del teu tauler casa, però no pots començar aquest procés fins que les 15 fitxes estiguin a casa. Després de que totes les fitxes arribin pots retirar-les segons els números dels daus que llencis. Has d’utilitzar la tirada compelta, així que si treus un 5 i no tens cap fitxa a les puntes 6 ò 5 has de moure una fitxa de la següent punta més alta que contingui fitxes. Si treus un 5 i no tens fitxes a la punta 5 però tens una a la punta 6, has de moure la fitxa de la punta 6, 5 espais fins a la punta 1. No has de retirar una fitxa si pots fer algun altre moviment legal que pot ser útil quan el teu oponent està a la barra o encara té alguna punta del teu tauler. Si el teu oponent toca una fitxa i l’envia a la barra mentre estas retirant, hauràs de fer entrar aquesta fitxa i portar-la fins a casa abans de poder continuar retirant les fitxes. El primer jugador que aconsegueixi moure les 15 fitxes guanya la partida.

El doblatge

El backgammon es juga per una quota per punt acordada. Cada joc comença a un punt. Durant el transcurs del joc, si un jugador pensa que té suficient avantatge pot proposar doblar la quota. Només pot fer això al principi del seu propi turn i abans de tirar els daus.

El jugador que rep l’oferta pot refusar-la, i llavors concedeixes el joc i paga un punt. Si no, ha d’acceptar el doblatge i jugar amb una aposta més elevada. Un jugador que accepta un doblatge es converteix en el propietari del cub i només ell pot agafar el següent doble.

Els següents dobles en el mateix joc s’anomenen redobles. Si un jugador refusa un redoble, ha de pagar el nombre de punts que s’havien apostat abans del redoble. Si no, es converteix en el nou propietari del cub i el joc continua amb el doble de l’aposta anterior. No hi ha límit al número de redobles a un joc.

La regla Jacoby

Gammons i backgammons només es compten com a jugada simple si cap dels jugadors ha oferit una doble durant el transcurs del joc. Aquesta regla agilitza el joc eliminant situacions en les quals un jugador evita doblar per poder jugar per un gammon. La regla Jacoby s’utilitza principalment en jocs amb diners.

La regla Crawford

Si estàs jugant una partida de n-puntes i el teu oponent va davant teu, si arriba a n-1 puntes, segons la regla Crawford, no pots utilitzar el doblatge en el següent joc.

La regla Holland

Als jocs després d’aplicar la regla Crawford el tràiler només pot doblar després que ambdós oponents hagin fet dues tirades. Això fa la tirada gratuita més valiosa pel líder. Aquesta regla no s’utilitza gaire.


Recently written and posted Backgammon Articles:

DiceArena ™ – the next poker game
DiceArena ™ is the newest invention in multiplayer gambling. It is of course based on dice and not cards and there are a suite of games. The game was developed by Swedish online game developer Jadestone….
Written by John Hill Sunday, September 28, 2008

MotionX Dice for iPhone
Fullpower® is the leader in developing mobile sensing solutions. On August 18th, they released the MotionX ™ Dice for the iPhone and iPod Touch. It was the consumers that led to the generation of this product….
Written by: Michael Jones Thursday, September 11, 2008

The latest variation – SassanGammon
2008 seems to be the year for variations on backgammon. The World Backgammon Association (WBA) has announced a new variation in backgammon called SassanGammon ©. The rules have finally been changed to their final form….
Written by: Alexandra Torres Wednesday, September 10, 2008

Some Information and Tips on Backgammon Sets
Backgammon sets are as varied as the players who own them. In many cases, the styles of sets for playing backgammon reflect the personal style of the owner. Here’s some general information about backgammon playing sets and where to find them….
Written by John Adler Monday, September 01, 2008

Llegir els articles nous d’aquest mes:
Octubre 2008Setembre 2008Agost 2008Juny 2008
Gener 2008Febrer 2008Desembre 2007Novembre 2007
Setembre 2007Octubre 2007Agost 2007Juliol 2007
Juny 2007Maig 2007Abril 2007Març 2007
Febrer 2007Gener 2007Desembre 2006Setembre 2006
Agost 2006Juliol 2006Juny 2006Maig 2006
Abril 2006Març 2006Febrer 2006Gener 2006


Can you Read This?
Skip to toolbar